OVER CHRISTIAN DEGROOTE EN ACROFOTO

Op zoek naar meer info over Christian Degroote?
Laat ik mezelf even kort introduceren…

Ondanks het feit dat ik fotografie voor een deel met de paplepel meekreeg is het pas sinds enkele jaren dat ik ook actief ben als zelfstandige fotograaf (in bijberoep). Als kind van ouders die beiden actief waren in de fotografie met een zaak in Wondelgem en Gent leek het in eerste instantie misschien een logische stap om ook in die richting te ‘ontwikkelen’. De geschiedenis besliste er echter anders over. Mijn studievoorkeur ging uit naar een andere passie: ICT, en fotografie bleef lange tijd niet meer dan een hobby.

Met de intrede van het digitale tijdperk groeide ook opnieuw de interesse in fotowerk en beeldverwerking en na eerder bescheiden pogingen met consumenten modellen werd de stap naar een digitale SLR gemaakt bij de introductie van de Canon EOS 10D. Actief zijnde als webmaster van een Gentse basketbalclub was de volgende logische stap snel gemaakt en gingen we er aan de slag als huisfotograaf. De club promoveerde naar eerste nationale en kwam uit onder de naam Optima Gent en ik beleefde er enkele mooie jaren langs de zijlijn terwijl we verder investeerden in beter materiaal, wat een absolute noodzaak bleek en nog steeds is voor actiefotografie.

Via mijn dochter, toen nog actief als acro gymnaste, ontstond de nodige inspiratie voor nieuwe uitdagingen. In de eerste wedstrijdseizoenen nam ik foto’s van haar eigen groep en al vlug volgden dan beelden voor andere clubgenoten en uiteindelijk volledige reeksen op het BK Acrobatische Gymnastiek in 2016. Ik besloot om verder te investeren en registreerde me officieel als zelfstandige om het concept Acrofoto verder uit te bouwen.

Dankzij de Gymnastiek federatie kreeg ik de kans om in 2018 het WK Acrobatische Gymnastiek in Antwerpen te volgen, een unieke gebeurtenis met mijn dochter op de wedstrijdvloer en ik, letterlijk, op de eerste rij! Het werd een opdracht die zou resulteren in diverse nieuwe reportages in andere disciplines gaande van Recrea wedstrijden of opleidingen tot het Gymgala en het WK Artistieke Gymnastiek in Antwerpen. Een selectie van de mooiste beelden kan je terugvinden in mijn portfolio onder de gallerij Gymfed.

Om verder te groeien als fotograaf begon ik jaren terug ook een opleiding aan het KISP. Diverse modules die soms totaal niet gerelateerd zijn aan actie fotografie leverden toch steeds nieuwe inzichten op en resulteren nu in een laatste jaar om te werken aan een portfolio opdracht, eentje die uiteraard gerelateerd zal zijn aan de gymnastiek.

We blijven investeren in onszelf en in materiaal en proberen sprekende beelden te maken, wat de opdracht ook is. Een mooie bekroning van het parcours dat we tot op heden hebben afgelegd was een zilveren “award” op de World Sports Photography Awards van 2023 in, hoe kan het anders, de categorie Gymnastics.

Ben je aangesproken door mijn fotowerk en heb je een idee of evenement waarmee je mij wil uitdagen? Aarzel dan niet om me te contacteren, ik ben ervan overtuigd dat we een interessante formule kunnen vinden voor een samenwerking die resulteert in een win-win situatie!