Meewerken aan mijn project AcrobARTics ? 

Al enkele jaren probeer ik op internationale wedstrijden (EK/WK) bijzondere foto’s te maken van Acrobatische Gymnastiek. Acro is een unieke combinatie van lenigheid, elegantie, kracht en beweging… deze elementen probeer ik te benadrukken door te werken met een trage sluitertijd bij foto’s van dynamische delen. In plaats van de actie te bevriezen maken we artistieke of zelfs abstracte beelden die de kijker moet uitdagen, verwonderen en/of verbazen. 

Dit jaar krijgt dit project een extra dimensie als eindwerk voor mijn portfolio opdracht binnen een opleiding fotografie aan het KISP. Het doel was om in Varna een volledige reeks van dergelijke foto’s te maken, maar door een niet optimale omgeving is dit helaas niet gelukt. Een herkansing op het WK in Holon is gezien de huidige situatie heel twijfelachtig… 

Daarom via deze weg een oproep aan gymnasten, trainers en clubs die interesse hebben om mee te werken aan dit project! 

Wat zijn mijn verwachtingen? 

 • Ik zoek teams in het A of B niveau die één of meerdere tempo delen voldoende beheersen om die (onder begeleiding van een trainer) veilig uit te voeren. 
 • De voorkeur gaat uit naar leeftijdscategorie 11-18 of hoger maar dit is geen strikte vereiste. Zowel groepen als duo’s komen in aanmerking. 
 • De gymnasten moeten de delen uitvoeren in hun wedstrijdpakken, de voorkeur gaat uit naar kleurrijke pakken, maar ook dit is geen strikte vereiste. 
 • Er moet voldoende tijd beschikbaar zijn om de shoot uit te voeren, reken op een tijdsblok van minstens 2u waarbij we effectief foto’s maken. In zo een tijdsblok werk ik bij voorkeur met een beperkt aantal teams (2 tot 3).  
 • De shoot moet kunnen doorgaan op een locatie die geschikt is om de delen veilig uit te voeren, dit zal in de meeste gevallen de trainingslocatie zijn van de club, andere opties in overleg te bespreken. 
 • De locatie moet de mogelijkheid bieden om een zwarte achtergrond (stel ik beschikbaar) op te hangen van ongeveer 5m breed op een hoogte van 6 tot 7m. 
 • De verlichting in de zaal moet (deels) kunnen uitgeschakeld worden, wij voorzien zelf het nodige licht dat wel enkel specifiek gericht zal zijn op de gymnasten die hun delen uitvoeren (belangrijk in functie van planning van de shoot, al dan niet tijdens een training). 
 • De gymnasten (en hun ouders voor minderjarigen) geven toestemming aan de fotograaf om de foto’s vrij te gebruiken voor alle mogelijke doeleinden. 

Waarom meewerken? 

Ik begrijp dat bovenstaande best wel wat inspanningen vraagt, daarom een aantal zaken die jullie kunnen motiveren: 

 • Je werkt mee aan een uniek project dat moet resulteren in een aantal beelden die tentoongesteld worden. 
 • Je hebt de bijzondere ervaring om samen te werken in een creatief proces tijdens de fotoshoot, je krijgt de beelden onmiddellijk te zien en kan zelf meewerken om die beelden verder te optimaliseren met de uitvoering van je delen. 
 • Een leuke ervaring en afwisselend alternatief voor de vele trainingsuren. 
 • Indien we tot een afgewerkt beeld komen met jouw team: een 13x18cm afdruk van de foto. 
 • Indien je foto geselecteerd wordt voor de tentoonstelling: een 20x30cm afdruk van de foto. 
 • Voor de club / volledige groep en indien er voldoende tijd kan voorzien worden (naast de 2u die voorzien is voor de shoot): één teamfoto van ELK aanwezig team die de club en/of de gymnasten kunnen gebruiken voor sociale media (met acrofoto logo) 

De gemaakte foto’s zijn volledig in functie van het project AcrobARTics en worden na de shoot niet aangeboden aan de gymnasten voor verkoop of andere doeleinden. 

Interesse? 

Stuur me een mailtje of een berichtje voor een kort verkennend gesprek en om verder af te stemmen hoe we dit in de praktijk kunnen organiseren en plannen!